Om meg

Bildet mitt
I godt voksen alder har jeg tatt et halvt års fri fra jobb for å være granny-nanny for barnebarnet mitt. Hun bor i New York. Hun er ni måneder og jeg er syvhundreogførtiseks måneder. Sammen skal vi oppleve vinter,vår og litt av sommeren 2014 i Prospect Heights,Brooklyn.Lucky me!

Translate

onsdag 16. april 2014

The Brooklyn Brainery



Det var J som tipset meg om the Brainery. Da jeg planla oppholdet mitt her, sendte hun meg en link til denne supre kursarrangøren med tilhold et par gater fra der jeg bor.
Opplegget er like enkelt som det er genialt. For en liten neve dollar kan du melde deg på kurs eller foredrag om alt mellom himmel og jord.
"Classes in New York City on anything and everything for everyone" er hvordan de omtaler seg selv. Folk med kunnskaper innen alle områder - fra neuroscience til australske desserter - oppfordres til å melde seg som kursholdere.


Hvert kurs varer et par timer og holdes i the Brainerys beskjedne lokaler. Via  e-postliste får
jeg jevnlig oversikt over "ukens meny", er jeg interessert går jeg inn og kjøper en plass og får umiddelbar bekreftelse. Noen timer etter at menyen er distribuert har de fleste kurs ventelister.
Så langt har jeg fått med meg to kurs. Begge var morsomme - ikke minst fordi lokalet er intimt og det er lett å komme i snakk med de andre kursdeltakerne.
Jeg har vært eneste ikke-fastboende så langt, til tross for at jeg stort sett velger emner som gir meg kunnskap om byen og dens historie.
Nancy som satt ved siden av meg sist hadde bodd i the City i ett år før hun flyttet til Brooklyn. Hun hadde både dag- og ekstrajobb for å klare husleia, og hun rakk aldri å se de mest kjente severdighetene en gang. Nå hadde hun flyttet for tredje gang og delte husleie med en venninne. Derfor hadde begge litt mer penger og kunne si opp ekstrajobbing. Nå skulle de oppdage byen de bor i-  og de ville starte med forelesningen "The New York you never will see" på the Brooklyn Bainery.
Kursholderen Richard var en innfødt i midten av trettiåra. Han hadde jobbet som autorisert New York-guide i en årrekke. Mest hadde han lært ved at han sammen med en vennegjeng i et par års tid hadde lagt ut på oppdagelsesreiser i New York en søndag hver måned.
Deres første plan var å bli litt kjent i alle byens fem bydeler - Brooklyn, Manhattan, Staten Island, Queens og The Bronx.
Etterhvert hadde de funnet sine uventede og kuriøse jordbærsteder som han velvillig delte med forsamlingen.
 Dette var blant de tingene han fortalte om:
 I Harlem finnes det en eldre dame som hver eneste søndag hele året hedrer sin avdøde sønn med gratis jazzkonsert i egen leilighet. Sønnens musikervenner stiller opp gratis, og damen serverer te og kake fra eget kjøkken. Etter flere besøk kunne han fortelle om god musikk og god stemning!

 På utsiden av Staten Island finnes det en skipskirkegård der svære skip kan ses på havbunnen.
  Ved Coney Island ligger det en ekte (havarert riktignok) Yellow Submarine i vannet, bygget av en eksentriker på jakt etter en skatt. 
I en kirke i Upstate Manhattan kan man besøke Mother Cabrinis balsamerte lik etc. etc.
  
    Kursholder Richard var interessert i å høre om nye steder som kursdeltakerne kunne bidra med. For en nysgjerrigper som jeg ble det en morsom kveld som resulterte i opprettelsen av "The Adventure Club", en avlegger av The brainery der deltakere kunne opprette grupper de ville dra på oppdagelsesferd sammen med. 
Deres første møte er om en ukes tid på the Rock, toppen av Rockefeller center. Ved solnedgang. 
Samtlige var enige om at utsikten fra The Rock er mye bedre (og billigere) enn den fra Empire State. 
Siden alle deltakerne bor i byen er temaet ikke severdighetene rundt, men historien bak det flotte Chrystler-taket, samt tips om fotografering i den blå timen og ved solnedgang.
 Det vil koste under hundrelappen og inkludere billett til topps samt en cocktail etterpå.

På denne måten er Brooklyn Brainery og haugevis av andre små community-drevne tiltak med på å gi innflyttere i byen steder å møtes og tilbud om spennende opplevelser. Som ikke koster skjorta.Ved utgangsdøra til the Brainery er det en liten kortterminal. Hvis du drar kortet ditt der får kursholderen to dollar i tips av deg. Du finner the Brainery både på Twitter, Facebook og brooklynbrainery.com.

            Sjarmerende, fascinerende og ikke minst smart. New York på sitt beste.