Om meg

Bildet mitt
I godt voksen alder har jeg tatt et halvt års fri fra jobb for å være granny-nanny for barnebarnet mitt. Hun bor i New York. Hun er ni måneder og jeg er syvhundreogførtiseks måneder. Sammen skal vi oppleve vinter,vår og litt av sommeren 2014 i Prospect Heights,Brooklyn.Lucky me!

Translate

tirsdag 25. februar 2014

In the Garden of Eatin'


   Jeg står opp klokka seks de fleste hverdager. Da rekker jeg å kapre dusjen før Menjoo. Hun er student fra Korea.Menjoo  er ung og vakker og trenger følgelig adskillig lengre tid på badet enn jeg .Det sies at koreanske kvinner er verdensmestre i plastisk kirurgi, så kravene til et perfekt ytre er kanskje store.
      Sjefen min er likeglad med hvordan jeg ser ut på jobb. Bare jeg dukker opp i tide og leverer havregrøt og påfølgende måltider i rett rekkefølge og med ikke altfor lange mellomrom er hun happy.
  Nå er vi forresten "on the road" igjen. Fortauene er synlige, benkene i parken er snøfrie og  barnevognlivet rimelig  problemfritt.
    I parken sitter vi litt med nesa vendt mot sola og nyter. Jeg nyter, hun sover. Når hun våkner sitter vi på benken en stund til. Vi har med niste, og parken er full av grådige og nysgjerrige ekorn som gjerne vil ha en smak. Til stor glede for sjefen. Dessuten er det fullt av barn på akebrett, barn som lager snømann og småbarnsmødre på "playdate".
                 Yrende liv, her er det er levelig både for store og små!



       
Sist helg fikk vi en forsmak på vår igjen. Når sola varmer blir alt forandret. Da kryper det fram fra under plattingen skapninger i alle størrelser og fasonger og  farger.Fargeprakten er stor både når det gjelder hår og klær. Det er dette mangfoldet og følelsen av at alt er tillatt som gjør Brooklyn så utrolig sjarmerende.

Søndag er ikke automatisk synonymt med fridag for New Yorkere.Ingen tar vel sjansen på å holde sjappa stengt når folk er ute. Men svigerdatter J har fri, så vi startet dagen på kaffebar.Sola skinte og alle var i godt humør. Lille L er forresten  alltid blid. Tross sin unge alder hun vært på denne kafeén ofte nok til at personalet vet hva hun heter og ønsker henne velkommen.Mitt urbane barnebarn.

     Målet for søndagsturen var en ny mathall i et område av Brooklyn som heter Gowanus. Den er kul og hip og visstnok "bærekraftig". Fremfor alt er den beryktet for et ufattelig vareutvalg og har forårsaket folkevandring. De kaller det grocery-tourism.
Her er slakteren tilbake i butikk, men han er gjemt bak glassvegger så ingenting skal lukte eller virke ulekkert.
  Mye av vareutvalget er fairtrade eller kortreist fra lokale leverandører.Skal vi tro produktinformasjonen har alt vi setter gaffelen i  hatt verdens lykkeligste oppvekst,garantert fritt for antibiotoka,palmeoljer og genmodifisert fór.
Midt i det hele  en liten vinylbutikk og når du tror du har sett alt oppdager du knivsliperverkstedet, avdelingen for trancherbrett og selvsagt det egne kaffebrenneriet.
  Wow!
På taket er det uteservering, drivhus og solcelledrevne vifter for varme dager. Uansett hvor "miljøvennlig"; plakatene med i slagordet " alleviating poverty worldwide" blir likevel kraftløse i denne vrimmelen av varer.
  Jeg har vært i ett og annet velassortert varehus før,men dette tar kaka. Jeg forstår at det har blitt et mål for "grocery-tourism" blant folk i Brooklyn. Det blir garantert ikke siste gang jeg legger turen dit.

Denne matbutikken har gitt et litt slitent nabolag et løft. Kanalen Gowanus, ifølge Wikipedia "one of the most polluted bodies of water in the United States" er nå utstyrt med gangstier og benker. Utsikten til Lower Manhattan  og Freedom Tower er strålende, og du når du forlater stedet med overfylte papirposer skjønner du at du er på veg ut av "the Garden of Eatin'".

Kulda er tilbake. Skuldrene er igjen høye der vi haster gjennom gatene for å komme innendørs. Det skal komme ny snø. Men følelsen er en annen. Nå vet vi at våren som gjorde oss så bekymringsløse og yre hele helga kommer tilbake. Snart. Og vi er klare.

                                                                 Stay hungry!