Om meg

Bildet mitt
I godt voksen alder har jeg tatt et halvt års fri fra jobb for å være granny-nanny for barnebarnet mitt. Hun bor i New York. Hun er ni måneder og jeg er syvhundreogførtiseks måneder. Sammen skal vi oppleve vinter,vår og litt av sommeren 2014 i Prospect Heights,Brooklyn.Lucky me!

Translate

lørdag 12. april 2014

In a Brooklyn state of mind? Brevet til Hanne.






Via Twitter ble jeg kontaktet av en hyggelig dame fra Stord. Hun skulle på ferie til NY med venner. Hadde jeg tips til hyggelige ting å gjøre? Jeg satte meg ned og skrev et forslag til en dags utflukt til Brooklyn. Siden har flere bedt om det samme.
 Nordmenn tar ofte turen hit. Det slo meg at det kunne være en idé å publisere programmet på bloggen, slik at kanskje flere kan få glede av det ? Jeg skal ikke utgi meg for å være noen ekspert, men jeg er sikkert på at en dag i Brooklyn blir trivelig og minnerik uansett hvilke tips man følger.

Here comes:


Hei Hanne !

Brooklyn er vel verd en hel dag hvis dere har tid til det.Brooklyn ville vært den fjerde største byen i USA hvis den ikke var et av NYs «five boroughs». Den fortjener med andre ord mer enn en snarvisitt med turistbussene fra the City, men dere bør skaffe dere et Brooklynkart før dere starter.

 Jeg ville foreslå å ta subwayen fra Manhattan til Brooklyn Museum (bane 2,4 eller 5 til Eastern Parkway). Gå inn og se et helt spesielt kunstverk som har fast tilhold der. Det heter The Dinner Party og er laget av Judy Chicago m. fl.
Du kan lese om det på nettet. Jeg mener det er vel verd et besøk. Dronning Sonja uttalte i et intervju at det er et av hennes ti favoritt-kunstverk i verden. Så da så!

Jeg går ut fra at sola skinner. Etter museumesbesøket ville jeg derfor  spasere fra Brooklyn Museum forbi Grand Army Plaza og Brooklyn Library og ta en snei inn i Prospect Park. Der kan man bli både vel og lenge, men dere må holde dere på vestsida og gå ut av parken ved 3. street.
Da kommer dere inn i det den fine gamle brownstone-bebyggelsen i Park Slope. Her er det dyrt å bo, og strøket er fullt av kjente navn. Her bor bl.a Paul Auster og Siri Hustvedt  (hvis dere er glade i å lese) Området heter Park Slope fordi det ligger i skråningen  fra Prospect Park ned mot East River. Jo høyere oppe, jo mer eksklusivt.

Dere må selv beregne tid og fart, men jeg vil anbefale dere å gå 3. street helt ned til 3. avenue. På krysset av disse to gatene, i et område som heter Gowanus ligger en matvarebutikk som fortjener et besøk- det kalles grocery-turism. Maken til utvalg skal dere lete lenge etter. Det er faktisk verd et besøk. Dessuten finnes det en helt ok kafé og uteservering på taket, der det er fint å ta en øl i solskinnet og nyte utsikt til Freedom Tower på Manhattan (Ground Zero).

På veg fra parken til 3. avenue krysser dere både 7. avenue og 5. avenue. Begge er smekkfulle av morsomme sjapper og kule vintagebutikker og serveringssteder av alle slag. På 7.avenue vil jeg iallefall anbefale at dere legger turen innom Community Bookstore i nummer 143 - en perle av en bokhandel.Mange av amerikansk litteraturs store nye navn (Siri Hustvedt/Paul Auster/Jonathan Lethem/ Jonathan Safran Foer/ Jonathan Franzen ) har signert sine bøker fordi de bor eller har bodd i nabolaget.

Nede i 5. avenue ligger restauranten Al di La i nummer 245. Makalaust god italiensk mat! Skulle ventetiden på bord være for lang, ligger Le Pain Quotidien vis à vis. Det er en kjede med franske lunsjretter, alltid god kvalitet.

Etter måltidet går dere videre helt ned til Whole Foods i krysset 3 street/3 avenue. Det er ikke egentlig et sted for turister, men for folk som bor her.Sjekk utvalget og ta den ølen på taket (eller hvasomhelst) Sola skinner og dere er sikkert litt slitne?

Nå kan dere bestemme om dere vil fortsette å rusle langs Smith street mot Brooklyn Bridge. Det er på sen ettermiddag/tidlig kveld at denne turen over broen mot det opplyste Manhattan er på sitt aller aller beste. Hvis dere vil gå helt til broa (langt!) er Smith street morsomt.
 Tror jeg ville anbefale en taxi deler av vegen. På denne siden av elven finnes både de tradisjonelle gule taxiene, men også noen lysegrønne. Ikke dyrt- og husk å tipse sjåføren.
 Dere må  avslutte dagen med å gå Brooklyn Bridge mot Manhattan i den magiske skumringen når lysene tennes på motsatt side. Dere vil se noen kjente skyskrapere i mengden. Legg merke til fargen på Empire State building når lysene tennes der. Grønt betyr godvær, rødt det motsatte.
Heder og ære hvis dere gjennomfører. Da kan dere trygt si at dere har vært i Brooklyn.
Enjoy your day!

På Manhattan er det ikke vanskelig å finne spennede gjøremål - mine forslag i farta er å gå Highline, besøke Governors Island eller ta en kveld på Red Rooster i Harlem. Kult sted med underholdning og vidunderlig mat! Må nok helst bestilles, for det er blitt veldig «hot» etter en Obamavisitt. Kokken er svensk!

Håper noe av dette kan brukes,Hanne. Jeg har skrevet i vei, men du tåler sikkert trykkfeil.
Ønsker dere et supert opphold i en spennende by! Setter pris på tilbakemelding :)

Vennlig hilsen fra Vigdis