Om meg

Bildet mitt
I godt voksen alder har jeg tatt et halvt års fri fra jobb for å være granny-nanny for barnebarnet mitt. Hun bor i New York. Hun er ni måneder og jeg er syvhundreogførtiseks måneder. Sammen skal vi oppleve vinter,vår og litt av sommeren 2014 i Prospect Heights,Brooklyn.Lucky me!

Translate

mandag 20. januar 2014

Marty among friends



Unødvendig å si noe om kulturtilbudet i denne byen.Jeg prøver å få med meg en del. Jeg har meldt meg på diverse "eventlister" og la merke en "talk" mellom Martin Scorsese og Fran Lebowitz.Ante ikke hvem dama var, men ble nysgjerrig etter å ha googlet henne.

Fran Lebowitz og Martin Scorsese, begge ur-newyorkere,er gamle venner."Marty among friends.I met Marty at a party".
 Scorsese lagde i 2010 en dokumentar om henne for HBO, den heter Public Speaking.

 Heldigvis rakk jeg å se dokumentaren før forestillingen(tusen takk BV).Den anbefales alle med sans for uredde eksentrikere med sylskarpe tunger. For ei dame! En institusjon i NY.Hun uttaler seg skråsikkert og uten filter om det meste.

Hun satt på scenen på BAM sammen med Scorcese i to timer,type "bokbad".De samtalte tilsynelatende uanstrengt om egne liv,om felles kjente og om aktuelle hendelser i NY og USA.
Mye namedropping selvfølgelig - det var snakk om "Andy"(Warhol) og Toni(Morrison) og Leo( di Caprio).Jeg,og resten av publikum i den stappfulle salen,hadde det topp. 

Denne rappkjefta dama hadde svar på alt og sterke meninger om det meste.Hun er kjent som en lideskapelig kjederøyker, og hadde lange utgreinger om at det ikke finnes noen i denne byen som får mer frisk luft enn røykere. Hun ante håp for røykingens framtid fordi,som hun sa, hvem er det jeg står ute og røyker sammen med? Det er tyveåringene. Jeg må love å ikke sladre til foreldrene deres.I denne "day and age" hvor foreldre går helt av skaftet for å "serve" barna sine på alle fronter er det bare ett tabu igjen, røyking. 
Selv hadde Fran vokst opp i en knøttliten leilighet på Manhattan med foreldre som kjederøkte.Moren var nøye med å holde alle vinduer lukket for å beskytte dem mot "outdoor air".


Fran Lebowitz har ett fast antrekk. Jeans, boots, skjorte og dressjakke. Hun fortalte at da hun var invitert til å bli med Toni Morrison til utdelingen av Nobelprisen i Sverige,var mange urolige for hennes antrekk. Dette avviste hun. Det sto "nasjonaldrakt" i invitasjonen, og hun hadde svart at hun valgte å stille i sin egen nasjonaldrakt. "Toni, of course, had a beautiful outfit, but then her date was the King of Sweden."

Det ble åpnet for spørsmål fra salen, så da deler jeg denne lille fortellingen til slutt:på spørsmål om hun hadde prøvd e-sigarett svarte hun,jada,hun hadde fått en av Leonardo di Caprio. Hun hadde møtt "Leo" på settet til "The Wolf of Wall Street". Der hadde hun en bitteliten rolle som dommer(I am NO actor,but I am extremely judgemental). Seansen trakk ut,og hun ble ekstremt sugen på røyk. Da fortalte Leonardo at han hadde gått over til e-sig,og han ga henne en. Selv var han helt frelst, og hun strakk seg så langt som til å innrømme at e-sigaretten dempet hennes "need to kill someone".

Fran Lebowitz, folkens!Trenger jeg si at jeg har det morsomt?

                      Stay tuned!